zondag 26 april 2009

Aspergeroomsoep

Moeilijkheid: *
Bereiding: 35 minuten


Een traditioneel receptje, maar ik vind dit nog steeds héél erg lekker. In verschillende recepten worden de asperges apart gekookt en het kookwater weggegooid, maar ik hou wel van een goed doorsmakende soep.

Nodig:
1 bussel asperges
1,5 liter groentebouillon (of water met bouillonblokjes)
30 gr zachte boter (of margarine)
40 gr bloem
1 dl (soja)room
1 eierdooier
100 gr zalm (of grijze garnaaltjes)

Bereiding:
Verwijder de schil van de asperges met een dunschiller. Verwijder de punten van de asperges en hou deze even opzij; als het dikke punten zijn, snij ze dan in de lengte doormidden. Snij de rest van de stengels in stukken van ong. 2 cm.
Doe de aspergestukjes en de bouillon in een pot en breng aan de kook. Als de soep kookt kan je de punten in een zeef boven de soep hangen en ze zo stomen, anders kook je de aspergepunten in een weinig water gaar en zet ze opzij.
Maak een "beurre manié" van de zachte boter en de bloem: meng ze met een vork onder elkaar tot een homogeen mengsel.
Mix na 15 à 20 minuten de soep (zonder de punten!). Voeg de beurre manié beetje bij beetje toe, onder flink roeren met een garde. Als je toch klontertjes krijgt, zet de mixer dan nog even in de soep tot ze weer mooi glad is.
Klop de dooier los met de room. Voeg hierbij, al roerend met de garde, een flinke pollepel soep bij. Roer dit mengsel nu met de garde onder de rest van de soep. Laat niet meer koken.
Voeg de aspergepunten nu bij de soep en laat ze eventjes op temperatuur komen.
Knip, snij of scheur nu de gerookte zalm in reepjes.
Doe de soep in een soepkom en werk af met wat gerookte zalm (of grijze garnaaltjes).

Geen opmerkingen: