dinsdag 4 maart 2008

Geroosterde pompoensoep


Dit is een overheerlijke soep, de lekkerste pompoensoep die ik ooit gegeten heb.

Nodig:
1 kleine pompoen of een stuk pompoen van ong. 1 kg (of ietsje meer)
1 theelepel korianderzaad
1 gedroogde chilipeper of 1/2 theelepel chilivlokken
1 theelepel grof zeezout (liefst ongeraffineerd)
olijfolie
1 ui, in kleine blokjes
12 dunne plakjes spek, de helft fijngesnipperd, de rest heel
een handvol salieblaadjes, de helft fijngesnipperd, de rest heel
1 l hete bouillon (of water met kippenbouillonblokjes)
1 potje zure room of sojaroom

Bereiding:
Verwarm de oven op 200°C.
Stamp de chilipeper, korianderzaadjes en het zout fijn in een vijzel. Snij de pompoen in dobbelstenen en leg die op een bakblik (leg eerst een laag ovenpapier op het bakblik, dan is het makkelijker af te wassen). Besprenkel de pompoenstukjes mzr olijfolie en strooi de gemalen specerijen erover. Meng even onder elkaar en bak in de oven gedurende 30 minuten.
Verwarm wat olijfolie in een diepe pot, bak hierin de ui op middelhoog vuur tot hij zacht is. Voeg het fijngesnede spek en de salie toe en roerbak 5 minuten. Doe de pompoen en bouillon erbij en laat 30 minuten op zacht vuur koken.
Pureer alles met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Als de soep te dik is eventueel nog een beetje bouillon bijvoegen.
Bak in een koekenpan op hoog vuur de overgebleven plakjes spek knapperig. Haal het spek uit de pan en zet apart. Verlaag het vuur, doe een dun laagje olie in de pan en bak de rest van de salieblaadjes knapperig. Haal uit de pan en zet samen met het spek apart.

Verdeel de soep over kommen, garneer met een schep zure room (of sojaroom), een sneetje gebakken spek en enkele salieblaadjes. Serveer met ciabatta of stokbrood.

Geen opmerkingen: