maandag 3 maart 2008

Wortelpuree met gebakken vis

Een alledaags, kindvriendelijk menu.

Wortelpuree: schil 1 kg wortelen, snij het puntje en het 'kroontje' eraf. Snij de wortels in de lengte in 4 en dan in blokjes. Schil 1 ui en snipper hem. Smelt een beetje boter of margarine in een diepe pan en laat de ui eventjes bakken tot hij 'glazig' is. Voeg dan de wortelen toe, doe er een paar blaadjes laurier bij, kruid met peper en zout (of eventueel met 1 koffielepel groentenbouillonpoeder) en roer goed om; voeg een bodempje water toe.. Zet het vuur zacht en laat de wortelen een 20-tal minuten sudderen. Als je houdt van puree met stukjes wortel in, laat ze dan zo. Heb je ook van die 'viesneuzen' in huis die liever geen stukjes zien, dan kan je de wortelen (met stoofvocht) even pureren in de keukenmachine (vergeet dan niet er de laurierblaadjes uit te halen!).

Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en spoel ze af. Doe ze in een pot met water (de aardappelen moeten maar net onder staan). Kook ook de aardappelen een 20-tal minuten (zet het vuur zachter als de aardappelen koken; ze moeten wel blijven koken).
Giet de aardappelen af als ze klaar zijn.
Doe de aardappelen samen met de (al dan niet gepureerde) wortelen in een pot. Voeg naar smaak wat muskaatnoot en een klontje boter toe. Pureer met een stamper (niet met een mixer, dit maakt de aardappelen slijmerig). Als de puree te droog is kan je nog een beetje melk toevoegen.

Bak de visfilets (koolhaasje, pangasiusfilet en tilapiafilets zijn goedkope maar lekkere vissen zonder graten; je kan natuurlijk ook kabeljauw, zeewolf, zalm,...gebruiken) in een pan: smelt wat vetstof in een pan, als de pan goed warm is de visstukken erin leggen. Het vuur niet te hard zetten. Laat de vis (afhankelijk van de dikte) enkele minuten langs een kant bakken, draai hem dan voorzichtig om. Laat verder bakken tot de vis gaar is, draai niet meer om (als je vis teveel omdraait brokkelt hij helemaal stuk).

Geen opmerkingen: