woensdag 30 juli 2008

Gebraden eend met slaatje

Bereiding: 30 minuten
Moeilijkheid: **


Nodig:
3 eendenborsten, met vel
Bakmargarine (of boter)
1 takje verse tijm, de blaadjes eraf 'geritst'
2 eetlepels ketjap manis (of sojasaus of indien je dit liever hebt, honing)
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels walnootolie
zeezout
gemalen peper
200 gr jonge slablaadjes, gewassen en drooggezwierd
tomaten, in partjes gesneden

Bereiding:
Verwarm de oven op 190°C (met een ovenschotel met weinig olie ingesmeerd erin). Kruid de eendenborsten met peper en zout.
Smelt in een pan een eetlepel bakmargarine en laat goed heet worden. Leg dan dan de eendenborst met de vel naar beneden in de pan en laat op hoog vuur bakken tot de vel een donkere caramelkleur krijgt. Doe de eendenborsten, nog steeds met vel naar onder, in de voorverwarmde ovenschotel en zet deze in de oven. Laat een 10-tal minuten bakken (de filets moeten nog rozig zijn vanbinnen!). Maak de pan schoon met keukenpapier
Klop ondertussen het citroensap met het zout tot het zout gesmolten is. Voeg dan peper en olie toe en klop tot een homogene vinaigrette.
Haal de filets uit de oven en leg ze op keukenpapier om het overtollige vet op te slorpen. Zet de pan terug op het vuur en smelt een eetlepel boter. Als deze warm is de verse tijm en sojasaus (of ketjap manis of honing) toevoegen en aan de kook brengen. Het vuur zacht zetten en de eendenborsten (met vel naar beneden) in de saus leggen en 1 minuutje laten meekoken.
Meng de vinaigrette terug goed door en meng deze onder de jonge slablaadjes.
Schik de slablaadjes op de borden, versier met tomatenpartjes. Snij de eendeborsten in plakken en schik ze naast de sla. Besprenkel de plakjes met de saus uit de pan.
Serveer met een plakje polenta-courgettekoek.

Geen opmerkingen: