woensdag 30 juli 2008

Polenta-courgettekoek

Bereiding: 20 minuten + 1 uur rust
Moeilijkheid: *

Nodig:

15 gr bakmargarine of boter
3 eetlepels olijfolie
250 gr courgettes, grof geraspt
7 dl groentebouillon
175 gr snelkook polenta
zout en peper
40 gr parmezaanse of grana kaas, geraspt

Bereiding:
Vet een rechthoekig bakblik van 22 cm lang in.
Verhit de boter en 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Fruit de courgettes 3 à 4 minuten onder voortdurend roeren, totdat ze zacht zijn. Haal de pan van het vuur en zet opzij.
Breng de bouillon aan de kook. Strooi de polenta erin en roer flink door met een garde. Neem dan een houten lepel, zet het vuur zacht en roer voortdurend gedurende een 3-tal minuten met de houten lepel, totdat de polenta dik wordt en los komt van de wand van de pan. Neem de pot van het vuur en roer er de courgettes en de geraspte kaas door. Breng op smaak met peper en zout. Hevel dit mengsel over in het bakblik en spreid gelijkmatig uit. Laat minstens 1 uur afkoelen.

Verhit vlak voor het opdienen een gietijzeren grillpan op hoog vuur (of verwarm de ovengrill voor op 200°). Snij de polenta in plakken, bestrijk met de rest van de olijfolie en bak de plakken 2 à 4 minuten op elke kant - of leg ze onder de voorverwarmde grill in de oven - totdat de plakken goudbruin zijn.

Lekker bij de gebraden eend met slaatje (zie ook foto aldaar); ook lekker koud bij een slaatje, bij de picknick of bij de BBQ.

Geen opmerkingen: