woensdag 27 augustus 2008

Chermoulazalm met couscous

Moeilijkheid: **
Bereiding: 40 minuten

Nodig:

voor de zalm:
2 kleine tenen knoflook
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel harissa
een plukje saffraandraadjes
1 eetlepel citroensap
2 handen gehakte koriander
2 handen gehakte muntblaadjes
2,5 eetlepel olijfolie
4 zalmfilets met vel

voor de couscous:
2 rode paprika's
350 ml kippenbouillon
300 gr (volkoren) couscous
2,5 eetlepel extra vergine olijfolie
1 eetlepel ongezouten boter
fijngeraspte schil van 1 citroen en sap van een halve citroen
2,5 eetlepel gehakte verse munt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de hele paprika's op een bakplaat en rooster ze 20 à 25 minuten tot ze zacht en geblakerd zijn. Doe ze daarna in een plastieken zak, laat even afkoelen en verwijder de velletjes, stelen en zaadjes. Snijd de paprika in blokjes en zet apart. Verhoog de oventemperatuur naar 230°C.
Maak terwijl de paprika's in de oven staan de chermoula: meng de knoflook, komijn, korianderpoeder, paprikapoeder, harissa, de saffraandraadjes, het citroensap, de olijfolie, gehakte munt en koriander in een keukenmachine of in een vijzel tot een gladde massa. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de velkant van de zalm met zout en strijk er de helft van de chermoula over. Leg de filets met de velkant naar beneden op het bakpapier. Bestrooi nu de bovenkant van de vis met zout en bestrijk met de rest van de chermoula. Dek de vis af met alufolie en bak gedurende 12 à 15 minuten in de oven tot de vis net gaar is.

Breng intussen de bouillon voor de couscous aan de kook. Roer er de couscous door, dek af en neem de pan van het vuur. Laat 5 minuten staan, neem het deksel van de pan en roer luchtig door met een vork. Voeg de olijfolie en boter toe en roer tot de boter helemaal gesmolten en opgenomen is. Roer er dan de paprika, citroenrasp en -sap, de munt door en breng op smaak met zout en peper. Serveer de couscous met de chermoulazalm.

1 opmerking:

Sjattie zei

Gisteren klaargemaakt en 't was very yumie :D
En zeker die couscous, die zou ik nog wel klaarmaken om gewoon zo op te eten voor den tv of zo ;-)