zondag 27 november 2011

Konijn met veenbessen en cider

Tijdens onze vakantie in Bretagne kregen we van onze "huisbaas" aldaar enkele flessen zelfgemaakte appelcider.  Er bleef nog 1 fles over en ik besloot er vandaag konijn mee te maken.  En oh boy, wat is het lekker!



Nodig:
1 konijn, in stukken (zonder hoofd, nieren of lever)
2 rode uien, gesnipperd
1 grote wortel, in kleine stukjes gesneden
2 takjes selder, in kleine stukjes gesneden
100 gr gedroogde veenbessen
100 gr gedroogde kersen (facultatief; eventueel kan je deze ook vervangen door rozijnen of sultana's)
2 eetlepels bakmargarine (of boter, als je dat liever hebt)
peper en zout naar smaak
1 klein potje wildfond of 1 bouillonblokje (kip of groenten)
goede, droge appelcider

6 stoofappelen
350 gr verse veenbessen
3 eetlepels esdoornsiroop
0,5 eetlepel bakmargarine

Bereiding:
Verwijder al het zichtbare vet van de stukken konijn (je krijgt het er makkelijk af, het ligt er op als dikke witte strepen), hak de schouders en de billen in 2 stukken, zodat je ze makkelijker in de pot krijgt.  Kruid  met peper en zout.
Verhit 1 eetlepel vetstof in een pot met zware bodem en fruit hier op laag vuur de uien, wortel en selder in.  Verhit ondertussen in een pan de overige margarine en bak hierin de stukken konijn (eventueel in 2 of meer keren) aan alle kanten bruin.  Doe de stukken konijn bij de groenten in de pot.  Blus de pan met cider en schraap alle bakrestjes op de bodem van de pan los.  Voeg dit bij het konijn in de pot.  Voeg de droge vruchten toe, het bouillonblokje of potje fond toe en zorg dat alles net onder staan (voeg zo nodig nog wat cider toe).  Breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat 2,5 à 3u op zacht vuur stoven.

Doe de veenbessen in een pannetje met een bodempje water.  Zet op hoog vuur tot je de eerste veenbessen hoort "ploppen".  Zet het vuur zachter en laat de veenbessen in ongeveer 5 minuten tot moes koken.  Voeg de esdoornsiroop toe.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Ontdoe de appelen van het klokhuis.  Bestrijk een vuurvaste schotel met de margarine en zet hierin de appelen.  Vul de klokhuisgaten met de veenbessenmoes, verdeel de rest van de moes rond de appelen.
Zet 30 minuten in de warme oven, tot de appelen vanbinnen zacht zijn.

Serveer het konijn met aardappelkroketten of puree, een appel met wat veenbessen en eventueel wat gebraiseerd witloof.

Geen opmerkingen: