Vrij naar een recept uit delicious.
Nodig:
160 gr speltbloem
2 tl bakpoeder
2 tl gemberpoeder
1 tl kaneelpoeder
of vervang beide kruiden door 3 tl speculaaskruiden
90 gr havermout (grof gemalen)
200 gr honing
125 gr appelstroop (zonder toegevoegde suiker)
125 gr margarine (soja) of boter als cholesterol geen probleem is ;)
160 gr 'kinnekessuiker' (lichtbruine suiker)
125 ml (soja)melk
1 ei, losgeroerd
Bereiding:
Verwarm de oven op 180°C en vet een vierkante bakvorm van 22cm in (of 2 cakevormen). Snijd een stuk bakpapier ter grote van de bodem ui en kleef dit op de bodem.
Zeef de speltbloem, bakpoeder, gemberpoeder en kaneelpoeder (of speculaaskruiden) in een grote kom en meng er de havermout onder.
Doe de appelstroop, honing, vetstof en suiker in een steelpannetje en verwarm op zacht vuur tot de vetstof gesmolten is. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en roer het stroopmengsel er geleidelijk door met een houten lepel. Roer daarna de melk en het ei erdoor tot een homogeen mengsel.
Giet het beslag in de bakvorm en bak 50 à 60 minuten (tot een satéstokje er schoon uitkomt); de bovenkant blijft licht kleverig.
Laat uit de oven 5 minuten afkoelen, haal uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
Deze kruidkoek is nog lekkerder als je hem een paar dagen laat liggen, verpak hem in boterhampapier of alu-folie om uitdrogen te voorkomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten