woensdag 12 maart 2008

Biefburgers à la Burgermeesters

Burgermeester is een net-iets-anders hamburgerrestaurant in Amsterdam. Geen stuk karton met wat fletse icebergsla tussen een te zacht, zoet broodje (valt het op dat ik niet gek ben op fastfood?), maar - althans volgens Delicious.- (h)eerlijke hamburgers van lekker runds, kip of vis, met een lekker slaatje erbij. De recepten voor enkele burgers stonden in delicious. van augustus 2007 en hieruit probeerde ik vandaag de biefburger. Volgens de heren Burgermeesters is een rundsburger maar geslaagd als je eersteklas rundsvlees met een flink stuk vet gebruikt (ong. 30% vetgehalte). Je kan dit aan je slager vragen. De foto is mislukt, dus geen foto vandaag ;o)

Nodig voor 4 burgers:
600 gr gehakt biologisch rundvlees (vetpercentage 30%)
1 eierdooier
groene kruiden naar keuze, gehakt (max 2 soorten, bv. 2 el bladpeterselie, 1 el dragon, 1 el dille, 1 el oregano, 1/2 el salie en/of 1 el tijm - ik heb deze eruit gelaten, want als jongste zoon "groen" ziet in zijn vlees heeft hij gedaan met eten)
4 broodjes (bv. Italiaanse bollen, zonder harde korst)
8 à 12 blaadjes krulsla
12 plakjes tomaat
12 plakjes komkommer
12 plakjes augurk
1 rode ui, in halve ringen
ketchup en mayonaise
vetstof om te bakken

Bereiding:
Doe het rundsvlees in een grote kom en voeg de eierdooier, groene kruiden en naar smaak fijn zeezout en vers gemalen peper toe. Meng alles goed door elkaar. Verdeel het vlees in 4 porties en vorm ze tot hamburgers (rol ze eerst tot bollen, die je dan voorzichtig platdrukt).

Snij de broodjes doormidden, beleg het onderste stuk met sla, tomaat, komkommer, augurk en rode ui. Bak de hamburgers in de vetstof (laat de pan eerst goed warm worden) in +/- 4 à 6 minuten aan beide kanten gaar. Leg de burgers op het brood en serveer met ketchup en mayonaise.

Serveer er een slaatje bij, zoals bv. de geroosterde mais-salsa die hieronder staat.

Geen opmerkingen: