maandag 10 maart 2008

Gebakken tilapiafilets, rijst en peperonata


Dit weekend zijn we naar zee geweest, en vandaag moest ik werken en had ik dus geen tijd om boodschappen te doen. Dit menu is dus volledig gebaseerd op wat ik al in huis had: diepvriezer en voorraadkast.

Peperonata: pel 1 knoflookteentje, snij 1 ui in ringen en een paar paprika's (rood, geel, oranje) in repen. Doe een beetje olijfolie in een diepe pan en bak hierin de uiringen tot ze glazig zijn; pers het knoflookteentje hierin en voeg de paprikarepen toe en laat samen eventjes bakken. Voeg 400 ml (1 klein flesje, blik of brikje) passata toe. Kruid met peper en zout en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en laat een half uurtje sudderen.

Ondertussen zet je ruim water voor de rijst op. Voeg eventueel zout naar smaak toe (ik doe dit niet, maar wij gebruiken zowiezo weinig zout). Breng het water aan de kook en doe hierin oftewel losse rijst oftewel builtjes (ik gebruik builtjes volkoren snelkookrijst). Laat koken zoals aangegeven op de verpakking. Als de rijst gaar is in een vergiet kappen, eventueel de kookbuiltjes openen en de rijst laten uitlekken. Rijst terug in de pot of in een opdienschotel doen.

Terwijl de rijst kookt een koekenpan op het vuur zetten en hierin een beetje vetstof smelten (margarine, boter, minarine,...). Als de pan warm is de visfilets voorzichtig in de pan leggen. Kruiden met peper en zout. De visfilets aan één zijde laten gaarbakken. Voorzichtig omdraaien en aan de andere zijde laten bakken tot hij helemaal gaar is. Dit zie je door een stukje te verwijderen in het dikste stuk: als de vis vanbinnen niet meer "doorschijnend" is maar mooi wit is hij gaar.

Serveer de vis met de rijst en de paprika-saus.

Geen opmerkingen: