dinsdag 11 maart 2008

Uiensoep met kaascroûtons


Nodig:
100 gr vetstof (boter, margarine of olie)
6 grote spaanse uien, in ringen
2 eetlepels suiker
4 tenen knoflook, geperst
300 ml droge witte wijn
1,2 l kippen- of groentenbouillon, heet
2 eetlepels Worcestershiresaus
1 baguette
200 gr geraspte gruyère (of andere gratineerkaas)
zout en versgemalen peper

Bereiding:
Smelt de vetstof in een grote pot en voeg de gesneden uien toe. Bestrooi ze met suiker en bak ze 10 à 15 minuten op een hoog vuur. Blijf roeren tot de uien een mooie karamelbruine kleur hebben. Voeg de knoflook toe en ak alles nog 30 seconden.

Giet de wijn in de pot en kook alles op een hoog vuur 1 à 2 minuten. Roer de hete bouillon en worcestershiresaus erdoor, breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat alles ong. 20 minuten zachtjes pruttelen.

Verwarm de grill voor. Snij8 schuine stukken van de baguette en rooster ze 1 à 2 minuten aan elke kant. Let op dat ze niet verbranden! Doe een bergje kaas op elk stuk stokbrood. Zet ze weer onder de grill tot ze goudbruin zijn en de kaas bubbelt.

Breng de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de uien met een schuimspaan over 4 soepkommen. Leg de kaascroûtons op de uien en schep de hete soep erover.

Geen opmerkingen: