dinsdag 11 maart 2008

Rode kool met appeltjes en worsten


Rode kool maak je best klaar als je eens veel tijd hebt. Je kan het dan opdelen in porties en een deel invriezen voor als het eens snel moet gaan. Een alternatief bij tijdsgebrek is natuurlijk de huisbereide rode kool van een goede slager. Maar hier volgt het receptje voor zelfgemaakte rode kool met appeltjes.

Nodig:
1 rode kool
1 kg stoofappelen
40 gr vetstof (margarine of boter)
2 uien
4 eetlepels balsamico-azijn
2 dl water
100 gr suiker
1 kaneelstokje, of gemalen kaneel (als je gemalen kaneel gebruikt, deze samen met de suiker toevoegen)
peper en zout naar smaak.

Maak de kool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen, snij ze in 4 en snipper ze dan fijn. Snipper de uien. Smelt de vetstof in een grote pot en laat de uien hierin stoven tot ze glazig zijn. Doe de gesnipperde kool erbij en roer goed om. Voeg het water, zout en balsamico-azijn toe en roer weer goed om. Zet het vuur zacht en laat de kool gedurende 1 uur zachtjes stoven. Roer af en toe om.

Schil de appelen en snij ze in stukjes. Voeg deze, samen met het kaneelstokje, na 1 uur bij de kool, roer nogmaals goed om. Als je ziet dat de kool droogkookt kan je nog wat water toevoegen. Laat de kool nog 45 minuten stoven. Voeg de suiker (en eventueel kaneelpoeder) toe, roer goed en kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg eventueel nog een eetlepel balsamico-siroop toe (naar smaak). Verwijder het kaneelstokje.

Nadat je de appelen bijgevoegd hebt kan je aardappelen beginnen schillen. Spoel de aardappelen om met water en snij ze in grote stukken. Doe ze in een pot en zet ze net onder water. Voeg eventueel zout toe, als je dat wil. Breng - ongeveer 25 minuten voordat de rode kool klaar is - aan de kook. Als het water kookt zet dan het vuur lager en leg het deksel een beetje schuin, zodat het water niet overkookt. Let er wel op dat het water aan de kook blijft. Laat de aardappelen ong. 18 à 20 minuten koken (afhankelijk van het type, zachtkokende hebben met 18 minuten ruim genoeg terwijl vastkokende zeker wel 20 minuten mogen koken). Giet het water van de aardappelen en zet de pot nog héél eventjes op het vuur om het laatste water te laten verdampen; schud zachtjes met de pot (om te voorkomen dat de onderste aardappelen aan de bodem gaan kleven).

Als de aardappelen koken zet je een grote koekenpan op een redelijk hoog vuur. Smelt hierin wat vetstof. Als je opgerolde chipolata-worsten hebt, snij ze dan in ong. even lange stukken. Prik rondom rond met een vork in de worsten, zodat het vet/vocht er vrij uit kan lopen (anders gaat het "blazen" vormen die open kunnen barsten; je kan je dan lelijk verbranden aan het opspattende vet). Als de vetstof goed warm is leg je de stukken worst naast elkaar in de pan. Bak ze lichtjes bruin, draai dan om. Als ook de onderkant licht bruin is zet je het vuur wat zachter en laat je de worsten om en om zachtjes bakken tot ze vanbinnen gaar zijn.

Serveer de worst met de aardappelen en de rode kool.

Geen opmerkingen: