maandag 24 maart 2008

Lasagne pasticciate della nonna Concetta

Gisteren gegeten tijdens de paaslunch, bereid door mijn mama naar het recept van mijn Siciliaanse oma, Nonna Concetta. Als rasechte Italianen eten wij dit als voorgerecht (het hoofdgerecht bestond gisteren uit lamsbout, ratatouille en gegratineerde puree), maar je kan dit natuurlijk ook als hoofdgerecht serveren. Je kan deze lasagne gerust een dag op voorhand maken. Als je er ineens 2 schotels van maakt kan je er één invriezen (wel voordat je ze in de oven gebakken hebt), dan heb je op een doordeweekse dag ook eens snel een feestmaal op tafel.
Als je ook zelf de pasta maakt ben je wel een halve dag zoet, maar hij is dan ook overheerlijk!

Nodig voor 4 à 6 personen:
700 gr verse lasagnevellen (gebruik liever de verse vellen die je in het koelvak van de supermarkt vindt ipv de droge vellen die je bij de pasta's vindt, deze zijn echt véél lekkerder)
500 gr gemengd gehakt
1 groot blik, brik of fles passata (+/- 800 gr)
1 grote ui (of 2 kleinere), gesnipperd
2 eetlepels olie
300 gr diepvrieserwten
100 gr vetstof (boter of margarine)
100 gr witte bloem
1 liter halfvolle melk
250 gr geraspte parmezaanse kaas + 50 gr extra
200 gr gekookte ham, in stukken getrokken
4 eieren, in schijfjes
2 bolletjes mozzarella, in grove stukken
peper, zout, nootmuskaat

Bereiding:
Maak eerst de tomatensaus: verhit de olie in een diepe pan, fruit hierin de ui tot hij glazig is. Voeg het gehakt toe en plet het met een vork tot het helemaal rul gebakken is. Voeg de passata toe en ong. 300 ml water (als de saus te dik is eventueel nog wat water bijvoegen). Laat 1 uur op zacht vuur sudderen. Voeg dan de erwten toe, breng weer aan de kook, zet het vuur weer zachter en laat nog 15 minuten sudderen, tot de erwten gaar zijn.

Maak dan de bechamelsaus: smelt de vetstof in een pot met dikke bodem op middelhoog vuur. Als de vetstof gesmolten is de bloem toevoegen en goed roeren. Neem de pot van het vuur en giet - onder voortdurend flink roeren met een garde - de melk erbij. Roer alles goed tot een homogeen geheel zonder klonters, zet de pot dan terug op het vuur en breng op zacht vuur aan de kook; blijven roeren! Als de saus kookt 1 minuut laten pruttelen (nog steeds roerend) en dan van het vuur halen. Voeg dan de geraspte kaas toe en roer tot hij gesmolten is.

Neem nu een vuurvaste schotel. Doe hierin 1 lepel tomatensaus en verdeel die goed op de bodem. Leg hierop een laag lasagnevellen, hierop een laag tomatensaus, stukjes hesp, schijfjes ei en stukjes mozzarella. Hierop een laag lasagnevellen en een laag bechamelsaus. Doe zo verder (lasagne, tomatensaus met vulling, lasagne, bechamelsaus), eindig met een laag lasagnevellen en een flinke laag bechamelsaus. Bestrooi met de overige geraspte kaas.

Verwarm de oven voor op 180°. Bak de lasagne gedurende ongeveer 30 à 45 minuten, totdat deze heet is vanbinnen. Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten voor je de lasagne aansnijdt.

Tip: als je de lasagne invriest, laat hem dan eerst ontdooien voor je hem in de oven zet. Anders moet je hem véél langer in de oven laten staan en loop je het risico dat hij helemaal uitgedroogd is tegen dat hij warm is.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Merci, ik weet morgen weer wat maken!

Anoniem zei

Potverdikke, ik heb een dubbele portie gemaakt en die sttan nu alletwee in denoven. Bedoeling was eentje invriezen natuurlijk. Wat nu? Twee dagen feest?

Candy in Wonderland zei

Of toch nog invriezen maar dan nadien opwarmen in de microgolfoven, dat gaat ook wel denk ik.

Anoniem zei

Ok, ik zal het zo doen want ik had hééééél veel over. De mili kreeg maar een ministuk op. 't Was te zwaar volgens hem. De flauwe. :-) Al kan het wel aan de kaas gelegen hebben. Ik vond bij ons geen parmesaan in blok en heb zo'n blik genomen waar niet echt opstond dat het parmesaan was maar wat er wel zo uitzag. Ahum.