dinsdag 25 maart 2008

Rozijnenbrood

Ik had zin in rozijnenbrood en de bakker had geen, dus heb ik maar zelf gebakken. En 't is lekker! Ik heb de ingrediënten van onderstaand recept wel verdubbeld en de baktijd met 15 minuten vermeerderd.

Nodig:
225 gr tarwebloem
1/2 theelepel zout
1,5 theelepel korrelgist
25 gr basterdsuiker (of rietsuiker)
55 gr gesmolten boter
2 grote eieren, een beetje losgeklopt
1 à 2 eetlepels warme melk
100 gr rozijnen
losgeklopt ei, voor het bestrijken

Bereiding:
Zeef de bloem en het zout boven een grote kom en roer de gist en suiker erdoor. Maak in het midden een kuiltje. Voeg al roerend de gesmolten boter en eieren toe, en zoveel melk dat er een zacht deeg onstaat en kneed. Ik deed dit met de Kitchen Aid, je kan er ook een keukenrobot voor gebruiken.
Leg het deeg op een met bloem bestoven ondergrond en kneed tot het glad en elastisch is. Vorm er een bal van, leg deze in een lichtjes met olie ingevette kom, dek af en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is (+/- 1,5 uur).
Sla het deeg door op een met bloem bestoven ondergrond en vorm een dikke schijf. Strooi hierover de rozijnen en vouw het brood driedubbel. Kneed het brood tot de rozijnen goed verdeeld zijn over het deeg. Vorm weer een bal en leg hem in een lichtjes ingevette bakvorm.
Dek af en laat het deeg nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven op 230°C. Bestrijk het brood met het losgeklopte ei en bak gedurende 10 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur naar 190°C en bak het brood nog 25 minuten. Als het brood te bruin wordt tegen het eind van de baktijd, dek het dan af met aluminiumfolie.
Haal uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Snij een snede warm brood af, bestrijk dik met boter en geniet ;o)

2 opmerkingen:

Lena zei

hey, ff een vraagje ;)
hoelang laat jij een gewoon brood bakken in de oven? en op hoeveel graden?
groetjes

Lunatic Mom zei

35 minuten op 200° voor een groot brood.