maandag 31 maart 2008

Tortilla Española


Nodig:
500 gr vastkokende aardappelen, gepeld en in blokjes gesneden
250 ml olijfolie
2 uien, gesnipperd
4 eieren
zout en peper

Bereiding:
Was de aardappelblokjes en droog ze goed af. Verhit de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem. Voeg de ui en aardappelblokjes toe, zet het vuur laag en laat de groenten 20 minuten zachtjes bakken. Roer regelmatig voorzichtig om. De aardappelblokjes moeten gaar zijn, maar niet bruin en ze mogen niet uiteen vallen; ze moeten eerder het aspect van gekookte dan van gebakken aardappelen hebben.
Klop de eieren los met zout en peper in een grote kom. Zet een vergiet op een andere kom.
Als de aardappelen gaar zijn doe je ze in het vergiet, zodat de olie uit de aardappelen in de kom kan lekken. Veeg de pan proper met keukenpapier, doe er 2 eetlepels van de opgevangen olie in. Als de aardappelen goed uitgelekt zijn ze voorzichtig door de eieren mengen. Zet de pan weer op het vuur en verhit. Doe het aardappel/eiermengsel in de pan, zet het vuur laag en laat een 5-tal minuten zachtjes bakken. Zorg ervoor dat de tortilla niet aan de bodem gaat kleven.
Laat de tortilla voorzichtig op een bord of deksel uit de pan schuiven, zet de pan ondersteboven op het bord en draai dan snel bord en pan om, zodat nu de gebakken kant boven ligt. Laat nog eens een 3 à 5 minuten bakken: de tortilla mag langs buiten gebakken zijn, maar moet vanbinnen nog smeuïg blijven.
Serveer warm met een slaatje als hoofdgerecht, of laat afkoelen en serveer als tapa. Deze tortilla kan je ook meenemen op een picknic.
Tip: je kan nog meer ingrediënten toevoegen, bv. blokjes paprika's, spekjes of hamblokjes, kaas, asperges, artisjokharten,.... Voeg deze dan samen met de uien en aardappelen bij de olie en laat mee garen.

Geen opmerkingen: