donderdag 3 april 2008

Spaghetti alla bolognese


Nodig:
700 gr runds-varkensgehakt (of gekruid kalfsgehakt)
150 gr pancetta (of ontbijtspek), fijngesneden
1 kleine fles (ong 450 ml) passata (dikke tomatenpulp)
1 klein potje tomatenpuree
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 klein potje kalfsfond (of 1 glas rode wijn)
enkele blaadjes basilicum
eventueel 1 klein rood pepertje, fijngesneden (gebruik handschoenen!)
extra vergine olijfolie

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een diepe pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui tot hij glazig wordt, voeg de knoflook, de pancette en eventueel het pepertje toe en laat 30 seconden meefruiten. Voeg dan het gehakt toe en plet en schep het om met een vork tot het rul gebakken is. Voeg dan de kalfsfond (of de wijn), de basilicum en de passata toe. Roer om en zet het vuur laag.
Laat 1,5 à 2 uur op zacht vuur pruttelen, roer regelmatig eens om. Deze kooktijd is echt niet overdreven, de bolognesesaus wordt zo echt véél lekkerder. Kruid eventueel bij met peper en zout naar smaak.

Kook de pasta in ruim, lichtgezouten water al dente (en aub mensen, geen panzani of soubry pasta, hè! Probeer eens echte italiaanse pasta en proef het verschil: Barilla, Esselunga, De Cecco, Voiello,...), laat hem schrikken door een flinke scheut koud water bij het kookwater te voegen en giet af in een vergiet.
Meng de pasta onder de saus en serveer met versgeraspte parmezaanse kaas.

Geen opmerkingen: