zaterdag 5 april 2008

Lasagne met vis

Een heerlijk recept voor een avondje met vrienden. Lekker, en je kan al het werk van tevoren doen. 's Avonds alleen nog in de oven zetten en terwijl de lasagne bakt kan je rustig met je vrienden aan het aperitief zitten.

Nodig:
Wit van 3 preien
3 wortelen
250 gr champignons
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 blaadje laurier
tijm
peper en zout
800 gr stevige vis (kabeljauw, zalm, polak,...)
100 gr vetstof (+ wat extra voor de groenten)
100 gr bloem
1/2 liter melk
visbouillon (zelf gemaakt of van een blokje)
1 klein blikje tomatenpuree
vellen lasagne
6 plakjes gerookte zalm
200 gr geraspte gruyère
200 gr gepelde grijze garnalen

Bereiding:
Maak de groenten schoon, snijd ze fijn en stoof ze beetgaar in een weinig vetstof. Voeg er de laurier en tijm aan toe en breng op smaak met peper en zout.
Kook de vis in de bouillon gaar, haal hem uit de pan en laat uitlekken. Bewaar de bouillon.
Meng de beetgare groenten met de vis en laat nog heel eventjes sudderen.

Maak een roux van 50 gr boter, 50 gr bloem en 5 dl van de visbouillon: smelt de vetstof tot hij lichtjes pruttelt, voeg de bloem toe en roer goed met een garde. Neem van het vuur en voeg de visbouillon toe, roer flink
zodat je geen klontertjes krijgt. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 minuut pruttelen onder voortdurend roeren. Roer er tomatenpuree door tot de roux lichtroze kleurt. Doe de tomatenroux door het vismengsel.
Maak ook een blonde roux met 50 gr boter, 50 gr bloem en de melk, zelfde methode als hierboven. Blijf goed roeren en kruid met peper en zout. Roer, van het vuur af 150 gr gemalen kaas door de saus.

Beboter een iets wat diepere ovenschotel. Bedek de bodem met een laag lasagnevellen, dan het groenten-vismengsel. Dan weer lasagnevellen, vervolgens een plakje gerookte zalm, een laagje kaassaus en strooi er wat garnalen over.
Herhaal dit en sluit af met een laag kaassaus.
Strooi er de rest van de gemalen kaas over.
Zet de schotel circa 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°.

Garneer met de rest van de garnalen.

1 opmerking:

Sjattie zei

't Was erg lekker, zo lekker zelfs dat ik denk mijn Kleine ("ik lust geen vis") Man ermee te kunnen overuigen :D

Iig nog ne keer heel erg bedankt voor een erg fijne avond en een uiteraard heerlijke maaltijd *kusje*