maandag 28 april 2008

Banoffee Pie

Dit recept heb ik uitgeprobeerd op vraag van mijn broer. Hij had dit ooit in Schotland gegeten en vond het erg lekker. Ik had er mijn twijfels over, maar uiteindelijk was de combinatie van de koekjesbodem, de toffee en bananen (vandaar de naam: banana-toffee-pie of banoffee pie) inderdaad lekker. Het was een succes gisteren!

Nodig:
150 gr digestive biscuits (of droge koekjes)
75 gr gesmolten boter
1 groot blik geconcentreerde gesuikerde melk (Nestlé)
2 bananen

Bereiding:
Zet het blik geconcentreerde gesuikerde melk gesloten in een pot water. Bedek volledig met water (het blik moet helemaal onderstaan). Breng het water (met het blik erin) aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat het water zachtjes koken gedurende 5 (jawel, vijf) uren. Draai het blik af en toe om. Als het water verdampt en het blik niet meer volledig bedekt kokend water bijvoegen tot het weer onderstaat.
Vermaal de koekjes tot groffe kruimels, voeg de gesmolten boter toe en roer goed onder elkaar. Bekleed de bodem van een springvorm (doorsnee 20 cm) met bakpapier en bedek de bodem met het koekkruim. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast en laat goed afkoelen.
Na 5 uur het blik uit de pot water halen en 5 minuten laten afkoelen. Doe dan het blik voorzichtig open: de geconcentreerde melk is nu een bruine toffee geworden.
Haal de springvorm uit de koelkast, smeer de toffee uit op de koekjesbodem. Snij 2 bananen in schijfjes en beleg de toffee met de bananenschijfjes. Versier eventueel met toefjes opgeklopte slagroom. Serveer zo snel mogelijk.

Tip: als je de taart niet onmiddelijk kan serveren leg dan eerst de bananenschijfjes op de koekjesbodem en smeer de toffee over de bananenschijfjes. Dit voorkomt dat de schijfjes banaan bruin verkleuren.

Geen opmerkingen: