maandag 28 april 2008

Heerlijke chocoladecake

Gisteren is de hele familie taart komen eten, om de verjaardag van Liefste te vieren. Ik had kaastaart, deze heerlijke chocoladecake en banoffee pie.

Nodig:
225 gr ongezouten boter
375 gr donkere muscovado suiker (ik gebruik héél fijne ongeraffineerde rietsuiker, je kan ook donkerbruine kandijsuiker gebruiken)
2 grote eieren, geklutst
1 theelepel vanille-extract
100 gr héél goede pure chocolade, gesmolten
200 gr bloem
1 theelepel soda-bicarbonaat (of bakpoeder)
250 ml kokend water

Bereiding:
De oven voorverwarmen op 190°. Leg een stuk ovenpapier op de bakplaat. Vet een cake-vorm in (23 x 13 x 7 cm - ik gebruik een kleine ronde springvorm) en doe er bakpapier in.
Klop de eieren met de boter tot room (met een houten lepel of een mixer), voeg dan de eieren en de vanille toe en roer goed. Voeg dan de gesmolten, licht afgekoelde chocolade toe en roer er voorzichtig onder (niet te hard kloppen, het moet géén schuimende massa zijn). Voeg voorzichtig de bloem (waar je de bicarbonaat onder hebt gemengd) en het water, per lepel om en om toe (dus een lepel bloem, mengen, een lepel water, mengen, en zo verder tot alle bloem en water op zijn). Het deeg is aan de lopende kant. Giet het deeg in de bakvorm en bak gedurende 30 minuten. Verlaag de oventemperatuur tot 170° en bak nog 15 minuten. De cake zal nog "vochtig" zijn vanbinnen, als je er een priem insteekt zal die er dus niet droog uitkomen.

Haal de vorm uit de oven en zet hem zo op een rekje. Laat volledig afkoelen in de vorm en haal de cake dan heel voorzichtig uit de vorm. De cake zal in het midden inzakken, maar dat is volkomen normaal.

Geen opmerkingen: