zondag 13 april 2008

Witte en bruine chocolademousse


Draakje is niet zo gek van bruine chocolade, maar witte lust hij wel heel graag. Beertje daarentegen lust alleen maar bruine chocolade. Dus heb ik vandaag eens een poging gedaan om ook witte chocolademousse te maken. Ik heb volgend recept genomen en dat gewoon in 2 gedeeld: de ene helft met pure chocolade, de andere helft met witte chocolade. Bega zeker niet de fout om van overschotjes van paaseieren of sinterklaaspopjes chocolademousse te maken! Die chocola is véél te zoet en echt niet geschikt om in desserts te verwerken. Van dit soort chocola maak je nog best warme chocomelk.

Edit: de witte chocolademousse is niet zo bijster goed gelukt, hij heeft niet de juiste "moussige" consistentie. Niet voor herhaling vatbaar dus. De bruine daarentegen was heerlijk.

Nodig:
350 gr pure chocola van goede kwaliteit
175 gr boter
8 grote eieren, gesplitst
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

Bereiding:
Smelt de boter en chocolade in de microgolfoven op laag vermogen (of in een kom boven een pot kokend water; de bodem van de kom mag het water niet raken). Klop het eiwit op tot je stijve pieken krijgt. Klop in een andere kom de dooiers met de suiker, vanillesuiker en het snufje zout tot een romig in licht beslag. Voeg nu het chocolade-botermengsel toe en klop goed door elkaar.
Neem nu een schep van het eiwit en spatel het bruusk door het beslag. Doe de rest van het eiwit in het beslag en spatel dit héél voorzichtig, steeds in dezelfde richting (van boven naar onder en terug naar boven) door het beslag.
Giet de mousse in afzonderlijke potjes en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben een krak in het maken van chocomousse al zeg ik het zelf :-) je moet de boter samen met de chocolade laten smelten in de pan dan de room erbij eidooiers mixen met suiker tot die echt licht licht geel ziet bij de chocolade doen dan het eiwit erbij zachtjes door roeren en in potjes laten opstijven in de ijskast ..ze zeggen 2 uur laten opstijven maar pak maar een nachtje ;-) je kan ook proberen met alles te halveren en in 2 keer te maken .. ook 1 eiwit minder kan er voor zorgen dat hij meer moussig zal zijn ;-)
Ik neem altijd chocolade van cote do're ,gewone bakboter,gewone kristalsuiker,2 ei gelen,4 eiwitten.of 8ei witten en 4 ei gelen..zoals je zelf wenst qua hoeveelheid..de bereiding zoals deze hier staat beschreven is logisch dat deze niet lukt ;-)