woensdag 7 mei 2008

Hemelse rijstpap


Omdat we vandaag lekker licht en gezond eten, maak ik een rijk dessertje klaar. Zalige traditionele rijstpap.

Nodig:
1 liter biologische, verse volle melk
165 gr dessertrijst of risottorijst
1 snufje zout
1 vanillestokje, opengespleten (of 1 zakje vanillesuiker)
OF 1 potje safraan
bruine suiker à volonté

Bereiding:
Breng de melk met het snufje zout en het vanillestokje OF vanillesuiker OF safraan aan de kook. Voeg de rijst toe, roer goed door, zet het vuur laag en laat gedurende 40 minuten zachtjes sudderen. Gebruik een vlammenverdeler als je een gasvuur hebt. Roer af en toe.
Als de rijst gaar is de rijstpap verdelen over individuele kommetjes en laten afkoelen.
Serveer met bruine suiker: lichte of donkere kandijsuiker of lichte basterdsuiker (kinnekessuiker zeggen ze hier, omdat er een kindje op de verpakking staat).

Tip: safraan geeft de rijstpap een mooie gele kleur. Eigenlijk eet ik hem zo het liefst, maar bij gebrek aan safraan is een vanillestokje ook overheerlijk.
Gebruik liefst verse, volle melk. Deze geeft nl. een romigere textuur aan de rijstpap. Magere en/of UHT melk geeft helaas een wateriger effect. Liever 2x/jaar een lekkere, romige rijstpap dan meerdere keren een waterige vetarme variant!

Geen opmerkingen: