zondag 15 juni 2008

TiramisùDit is een recept dat ik van mijn (italiaanse) tante, Zia Marina, kreeg. Tot hiertoe het beste recept dat ik ken.

Nodig:
2 pakken savoiardi van Vicenzi (of andere Italiaanse "vingers")*
1 pot heel sterke koffie
2 eetlepels Marsala (of indien je dit niet vindt, koffielikeur)*
4 eieren
6 eetlepels suiker
500 gr mascarpone
ongezoete cacao

Bereiding:
Klop de eiwitten tot sneeuw en zet apart. Klop de dooiers met de suiker tot ze wit zien. Voeg de mascarpone en Marsala (of koffielikeur) toe en meng tot een homogene massa. De eiwitten er voorzichtig onder heffen.

"Sop" de savoiardi snel in de koffie (ze mogen niet helemaal volgezogen zijn met koffie, anders krijg je een platte natte massa) en leg ze in een laag in een schotel. Bedek met een laag mascarpone-crème en bestrooi lichtjes met cacao. Doe zo verder tot de crème op is. Eindig met een flinke laag cacao.

Zet een paar uur in de koelkast.

Tip: * Savoiardi zijn 'dikke vinger' koeken. Zoek liefst de echte Italiaanse, in sommige supermarkten (oa Delhaize) kan je die vinden van het merk Vicenzi. Ze zijn anders van structuur dan de belgische 'boudoirs'.
* In echte italiaanse tiramisù hoort Marsala, een Siciliaanse likeurwijn. Deze is in België niet zo makkelijk te vinden, maar je kan hem vervangen door Madera, koffielikeur of eventueel zelfs Gran Marnier. Maar asjeblief, doe geen amaretto in de tiramisù! Amaretto heeft een heel overheersende smaak en hoort totaal niet in dit gerecht, het is echt typisch belgisch om amaretto in de tiramisù te doen.

6 opmerkingen:

roselyn zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Tucana's Dream zei

En alcoholvrij? Is daar ook een versie van?

Lunatic Mom zei

Je laat gewoon de likeur weg en je hebt een alcoholvrije versie. Je kan eventueel wat koffie-essence of vanille-essence toevoegen bij de crème voor extra smaak, maar dat hoeft niet eens.

Tucana's Dream zei

Merci!
Ik vroeg me dat al langer af ;-) ik wist niet zeker of je daar zomaar dingen uit kon weglaten... bij sommige recepten is dat goed om de boel te verknoeien.
Ga ik zeker eens proberen!

Sjattie zei

en als ge den alcohol nu eerst effe laat verdampen? in ne pollepel boven een vlammeke? dan hebt ge wel de smaak maar gaat ge er nie zat van worden :p

Anoniem zei

Ik heb lang gezocht naar de Vicenzi savoiardi. Heb nu een online winkel gevonden waar je ze kan bestellen (www.delloro.be) Tiramisu is echt beter nu ik deze gebruik.