zaterdag 5 juli 2008

Colacake


Vandaag is het straatfeest en ik sta in voor 2 desserts. Een daarvan is dit, een receptje van Nigella. De eerste reactie van de meeste mensen is: "Huh? Cake met cola???" (wat trouwens ook mijn eerste reactie was) maar hij is heel erg lekker.

Nodig:
200 gr bloem
250 gr fijne rietsuiker
1/2 theelepel soda bicarbonaat
1/4 theelepel zout
1 groot ei
125 ml karnemelk (ongesuikerd)
1 theelepel vanille-extract
125 gr ongezouten boter
2 eetlepels cacao poeder (ongesuikerd)
175 ml Coca cola

Voor de glazuur:
225 gr bloemsuiker
30 gr boter
45 ml Coca cola
1 eetlepel cacao poeder (ongesuikerd)
1/2 theelepel vanille extract

Meng in een grote kom de bloem, suiker, bicarbonaat en zout. Klop de eieren los met de karnemelk en vanille-extract. Verwarm de boter, cola en cacao in een pan met dikke bodem op een zacht vuur tot de boter gesmolten is. Giet dit mengsel bij de droge ingrediƫnten en roer goed met een houten lepel. Voeg dan het eiermengsel toe en roer flink tot een homogeen mengsel.
Giet het deeg in een springvorm (of siliconen bakvorm) van 22/23 cm en bak gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°.
Als een priem droog uit de cake komt, cake uit de oven halen en in de vorm 15 minuten laten afkoelen. Na 15 minuten uit de vorm halen en op een "grilleke" zetten met een krant ofzo onder (om druppels glazuur op te vangen).

Ondertussen de glazuur maken: zeef de bloemsuiker en zet even opzij. In een pan met dikke bodem de boter, cola en cacao verwarmen op een zacht vuurtje, tot de boter gesmolten is. Van het vuur halen en vanille toevoegen. Voeg de bloemsuiker lepel per lepel bij, na elke lepel flink roerend om klonters te vermijden.
Het glazuur uitkappen over de nog warme cake. Eventueel de cake versieren met colaflesjes (snoepjes). Laten afkoelen.

Je kan de cake ook in een rechthoekige vorm bakken (bekleed de vorm dan eerst met bakpapier) en er daarna de vorm van een colafles uitsnijden (zie foto).

Geen opmerkingen: