zaterdag 5 juli 2008

Gelei van bloedsinaasappel met pompelmoes

Een tweede dessertje voor het straatfeest vandaag. Dit is een heerlijk verfrissend dessert voor een zwoele zomerdag en/of na een zware maaltijd.

Nodig:
12 bloedsinaasappels
OF 7 dl bloedsinaasappelsap, te vinden bij de verse gekoelde fruitsappen in de supermarkt
en 4 (bloed)sinaasappels OF verse (zwarte en rode) bessen OF diepvriesframbozen (of een mengeling van bessen)
1 roze pompelmoes
4 blaadjes gelatine
4 eetelepels suikersiroop (gelijke hoeveelheid water en suiker aan de kook brengen en laten afkoelen)
2 eetlepels campari

Bereiding:
Van 2 sinaasappels dunne reepjes schil afsnijden.
4 sinaasappels en en de pomelmoes dik schillen en in partjes verdelen (als je bessen gebruikt alleen de pompelmoes). De rest van de sinaasappels uitpersen (tot 7 dl sap - of 7dl sap uit pak).
De gelatineblaadjes weken in koud water.
Het sap met de suikersiroop en de schilletjes tot tegen het kookpunt verwarmen. Van het vuur nemen en de gelatineblaadjes erin oplossen. Het mengsel zeven, de campari toevoegen en een half uur laten afkoelen.
Het fruit verdelen over glaasjes en de gelei erover gieten. Laat verder afkoelen en zet in de koelkast tot ze volledig opgesteven zijn (reken op minstens 4 uur).

Aangezien het moeilijk is om verse bloedappelsienen te vinden in dit seizoen (je vindt ze meestal alleen in januari/februari) heb ik bloedsinaasappelsap uit brik gebruikt. De sinaasappelpartjes heb ik vervangen door gemengde rode vruchten uit de diepvries.
Ik heb dit recept ook al gemaakt met blauwebessensap en verse blauwe bessen i.p.v. sinaasappel/pompelmoes en dat was vooral bij de kinderen een groot success! Je kan hiermee natuurlijk experimenteren met andere vruchtensappen en vruchten. Maar neem best licht zurige sappen, anders is het resultaat wat "flauw".

Geen opmerkingen: