maandag 4 augustus 2008

Vitello Tonnato

Bereidingstijd: 1u45 minuten + minstens 1u rusttijd
Moeilijkheid: *


Ofte kalfsvlees met tonijnsaus. Het lijkt een rare combinatie, maar is overheerlijk, vooral op warme dagen. Je kan het ook daags tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ook heerlijk bij een picknick.

Nodig:
Een kalfsgebraad van +/- 1 kg
een wortel
een tak selder
een ui
kruidenboeket (laurier, rozemarijn, tijm)
peperbollen en grof zeezout
2 glazen witte wijn

Voor de saus:
mayonnaise
1 doos tonijn, uitgelekt
enkele kleine augurken
10 kappertjes op zout (goed afspoelen en laten uitlekken)
2 ansjovisfiletjes op olie, of 1 eetlepel ansjovispasta
sap van een halve citroen

Bereiding:
Leg het vlees met de groenten en kruiden in een pot, overgiet met de wijn en giet zoveel water bij tot het vlees onder staat. Breng aan de kook en zet het vuur dan zacht. Laat het vlees op een laag vuurtje ong. anderhalf uur garen, breng eventueel op smaak met nog wat zout en/of een bouillonblokje. Als het vlees gaar is laten uitlekken en afkoelen.
Het afgekoelde vlees in dunne plakken snijden en dakpansgewijs op een groot bord leggen.
In een keukenrobot (of anders gewoon met de mixer in een diepe kom) al de andere ingredienten bijeen doen: mayonnaise, tonijn, augurken, kappertjes, ansjovisfilet en citroensap. Laat op hoge stand draaien tot een fijne saus. Als het te droog is nog wat mayo bijdoen.
Deze saus over het vlees uitstrijken en er het vlees volledig mee bedekken. Zet minstens 1 uur in de koelkast.

Versier het bord met wat schijfjes augurk, wat kappertjes en zure uitjes.

Geen opmerkingen: