vrijdag 5 december 2008

Gravad Lax

Moeilijkheid: *
Bereiding: 10 minuten + 3 dagen marineren


Zelf gemarineerde zalm, kan het feestelijker? Eens je het hebt geproefd wil je geen gerookte zalm uit een pakje meer, dit is zoveel lekkerder! Het is ook helemaal niet moeilijk te maken, je moet er alleen maar aan denken het een paar dagen op voorhand te maken, want de zalm moet een dag of 3 marineren.Nodig:

1 kg verse zalmfilet op vel
4 eetlepels grof, ongerafineerd zeezout
4 eetlepels fijne rietsuiker
3 theelepels dijon mosterd
2 eetlepels gin of vermouth
Genoeg dille om de hele zalm volledig te bedekken
Extra dille om te serveren
Rucola
vinaigrette van notenolie en balsamico-azijn

Bereiding:


Maak een smeuïge marinade van het zout, de suiker, mosterd en gin.

De zalm met velkant naar onder in een glazen schotel leggen en goed insmeren met de marinade. Bedek hem volledig met takjes dille en draai de zalm nu om met het vel naar boven.

Bedek de zalm met een eerste laag plastic folie, zorg dat de folie de vis goed afdekt. Bedek met een 2de laag plastic folie. Leg gewichten op de vis (bv. koelelementen uit de koelbox, of een kleinere glazen schotel gevuld met water ofzo), zodat de vis goed in de dille en marinade geduwd wordt, en zet in de koelkast. Laat 2 à 3 dagen staan.

Haal de vis kort voor het serveren uit de koelkast en verwijder de dille. Leg de vis met velkant naar onder op een plank en snijd er met een scherp fileermes schuine, dunne sneetjes af.

Leg op borden, versier met wat verse gehakte dille en een toefje rucola-sla, aangemaakt met vinaigrette van notenolie en baslamico-azijn. Serveer dadelijk met knapperig stokbrood of ciabatta.

Geen opmerkingen: