woensdag 14 januari 2009

Italian Pie

Bereiding: 1,5 uur
Moeilijkheid: **


Nodig:
Voor het deeg:
250 gr bloem
125 gr koude ongezouten boter, in blokjes gesneden
2 eetlepels ijskoud water
2 eierdooiers
1 theelepel zout
1 eetlepel fijne suiker

Voor de vulling:
50 gr italiaanse varkensworst (type luganega), vel verwijderd
1 eetlepel olijfolie
250 gr ricotta
50 gr gerookte provolone, in kleine blokjes
125 gr buffelmozzarella, in kleine stukjes getrokken
50 gr versgeraspte parmiggiano of grana
1 klein teentje knoflook, fijngesnipperd of geperst
2 eetlepels bladpeterselie, gehakt
2 snufjes chilivlokken
100 gr rauwe ham, in kleine stukjes
100 gr mortadella, in kleine stukjes
2 eieren, losgeklopt
zwarte peper
1 grote eetlepel gedroogde broodkruimels

Voor de glazuur:
1 eierdooier
2 eetlepels melk
een snufje zout

Bereiding:
Het deeg: doe de bloem en de stukjes boter in een diepe schotel en zet deze 10 minuten in de diepvriezer. Roer de eierdooiers, het water en zout dooreen en zet in de koelkast.
Doe de bloem met de boter na de 10 minuten in een keukenrobot, voeg de suiker toe en laat kort draaien (pulse) tot je "kruimels" krijgt. Voeg dan het eier/watermengsel toe en laat draaien tot je een korrelig deeg krijgt (nog net geen homogene massa). Haal het deeg uit de keukenmachine en druk het met je handen samen. Verdeel het deeg in 2 delen, het ene wat groter dan het andere. Doe ze in plastic folie en leg in de koelkast.

Begin nu aan de vulling: verhit de olijfolie in een pannetje en bak hierin het worstvlees, het met een lepel 'prakkend' tot een rulle massa. Laat afkoelen.
Doe alle andere ingrediƫnten - behalve het broodkruim - in een diepe kom, voeg ook het afgekoelde worstvlees toe en meng goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Rol het grootste stuk deeg uit en bekleed hiermee een springvorm van 22 cm doorsnee. Laat het deeg een beetje over de rand hangen. Verdeel de broodkruimels over de boden en doe de vulling hier op. Rol dan het kleinere stuk deeg uit tot net iets groter dan 22 cm. Leg het als een deksel op de pie en rol de overhangende randjes van beide stukken deeg naar binnen op. Bestrijk het deegdeksel met het eier/melkmengsel en prik er met een vork in, om stoomgaatjes te maken.

Zet de pie in de oven en laat 10 minuten op 200° bakken. Verlaag dan de temperatuur naar 175° en bak nog 45 minuten. Zet de oven af en laat de pie nog minstens 10 (maar nog beter 25) minuten rusten in de oven.

Serveer met een frisse sla. Ook lekker op kamertemperatuur.

Geen opmerkingen: