woensdag 4 februari 2009

Zweedse gehaktballetjes

Moeilijkheid: *
Bereiding: 30 minuten


Nodig voor ong. 30 Kottbullar:
500 gr half-om-half varkens-rundsgehakt
1 ei
1 dl water
1 dl room
1/2 dl paneermeel
1 à 2 uien, heel fijn gesnipperd
2 koude, gekookte aardappelen, fijngeprakt
zout en peper
4 à 5 eetlepels boter of bakmargarine
bloem

Voor de roomsaus:
1 dl room
2 dl kokend water of vleesbouillon
1 eetlepel bloem
zout en peper naar smaak

Bereiding:
Fruit de ui in een weinig boter. Week het paneermeel in een beetje van het water. Meng het gehakt, het ei, het geweekte paneermeel, de gefruite uien, de geprakte aardappelen, zout en peper met de room en het water tot een stevige, homogene massa.
Vorm er kleine balletjes van, eventueel met 2 lepels die je telkens in koud water doopt. Haal de balletjes door de bloem en schud de overtollige bloem er af.
Bak de balletjes op een zacht vuur in ruim boter tot ze mooi bruin zijn.

Haal de balletjes uit de pan en houd ze warm. Doe het kokende water in de pan en roer de bezinksels los. Voeg de room toe en bind de saus met de bloem. Kruid bij met peper en zout.

Serveer de balletjes met de roomsaus, gekookte aardappelen en veenbessencompote.

1 opmerking:

saskia zei

ik koop die ballekes in denikeeja!!


moet wel toegeven dat die van u er beter uit zien!