dinsdag 17 maart 2009

Focaccia

Bereiding: 45 minuten + 1 uur om te rijzen
Moeilijkheid: *


Nodig:
30 gr verse gist
+/- 1,5 à 2 dl lauwwarm water
500 gr '00'-bloem (doppio zero, of heel fijne bloem)
2 eetlepels olijfolie, plus extra voor invetten en bedruipen
een mespunt zout
25 gr grof zeezout

Bereiding:
Los de gist in water 1,5 dl lauwwarm water op en laat 10 minuten staan. Doe de bloem in een kom en kneed er de olie, opgeloste gist en een mespunt zout door. Voeg zo nodig meer water toe om het deeg heel zacht en glad te maken. Kneed het in +/- 10 minuten elastisch. Doe het deeg in een kom en laat het afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen (of tot het volume verdubbeld is).
Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk een bakplaat licht met olie. Sla het deeg door en leg het op de bakplaat. Doop je vingertoppen in olijfolie en druk het deeg daarmee voorzichtig uit tot de hele bakplaat bedekt is; het moet ca. 2 cm dik zijn.
Bestrijk het deeg met olijfolie en maak hier en daar met je vingertoppen putjes in het deeg. Bestrooi met het grof zout en zet 25 à 30 minuten in de oven, tot het een goudbruine korst heeft.
Haal de focaccia uit de oven en druppel er nog een beetje olijfolie over.
Laat de focaccia afkoelen en snijd in stukken. Lekker zo, of gevuld met broodbeleg (mortadella, rauwe ham, schijfjes tomaat en mozzarella,...).

Geen opmerkingen: