woensdag 25 maart 2009

Girelle

Moeilijkheid: **
Bereidingstijd: 30 minuten


Ofwel siciliaanse gekaramelliseerde citroenkoekjes. Zo lekker dat je ervan blijft eten ;o)

Nodig: voor het deeg:
700 gr witte bloem
100 gr margarine, gesmolten
1 zakje bakpoeder (of 1 eetlepel bicarbonaat)
20 cl (soja)melk
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout

Voor de vulling:
geraspte schil van 3 biologische citroenen
300 gr (riet)suiker

Bereiding:
Meng de ingredienten voor het deeg tot een homogeen, stevig deeg (met de hand of met de keukenmachine). Laat het even rusten onder een handdoek terwijl je de vulling maakt.

Rasp de schil van de citroenen in een kom, voeg de suiker toe en meng goed.

Verdeel het deeg in 2 stukken en rol elk stuk uit tot een grote rechthoek van ong. 2 mm dik. Verdeel de suiker/citroenvulling over heel de lappen, strijk mooi glad uit. Rol de deeglappen op langs de lange kant, druk een beetje aan. Snijd de rollen in schijven van ongeveer 1,5 cm breed.

Verhit een pan met anti-aanbaklaag met ruim bakboter/margarine en olie (half-om-half) en bak hierin de koekjes in delen. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt de karamel; maar zet het ook niet te laag, want dan karamelliseert de suiker wel, maar geraakt het deeg niet gaar (op mijn vitrokeramische kookplaat was 6 de juiste temperatuur). Laat de koekjes langs 1 kant bakken tot de suiker mooi gekaramelliseerd is, draai dan de koekjes om en laat verder bakken. Leg niet teveel koekjes tegelijk in de pan: ze 'zwellen' nog lichtjes op tijdens het bakken.

Haal de koekjes uit de pan en leg op een bord of plank, waarop je eerst een vel bakpapier legt. Gebruik NOOIT keukenpapier!!! De karamel gaat eraan plakken en het papier blijft dan aan je koekjes hangen! Laat afkoelen voor je ze opeet (pas op, de karamel is kokend heet!)

Je kan de koekjes bewaren in een luchtdichte doos, tussen laagjes bakpapier (anders gaan de koekjes aan elkaar kleven)....als er al iets van over blijft natuurlijk ;o) .

Geen opmerkingen: