donderdag 21 mei 2009

Sarde a beccafico

Bereiding: 45 minuten
Moeilijkheid: **

Dit is een Siciliaanse specialiteit. 'Beccafico' is een vogeltje dat zich graag lekker rond eet aan vijgen. Omdat de sardientjes lekker rond worden gevuld en met hun 'open bekjes' (de staartjes) naar boven liggen kregen ze de naam van dit vogeltje.


Nodig:
sardientjes, kop, ingewanden, graten en schubben verwijderd, maar de staartjes mogen eraan blijven - 2 helften aan elkaar laten!
5 eetlepels olijfolie
150 gr gemalen broodkruim (of paneermeel, maar gemalen broodkruim is lekkerder)
4 eetlepels ansjovispasta
50 gr blonde rozijnen, geweekt in lauw water en dan uitgelekt
50 gr pijnboompitten
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
sap en geraspte schil van 1 citroen
sap van 1 sinaasappel
2 koffielepels suiker
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak hierin 50 gr van het gemalen broodkruim tot het mooi goudbruin is. Meng dit broodkruim in een kom met de ansjovispasta, de rozijnen, de pijnboompitten, de peterselie, 1 eetlepel citroensap, de citroenschil, de suiker en breng op smaak met zout en peper.
Leg de sardientjes open, met de velkant naar beneden. Verdeel een flinke eetlepel van de vulling over de sardientjes. Rol ze op, te beginnen met de kopkant naar de staart toe. Steek toe met een tandenstoker of bamboe stokje. Leg ze in een ingevette ovenschotel met de staartjes naar boven. Leg tussen elk opgerold sardientje een laurierblad. Strooi de overige 100 gr broodkruim erover. Meng 1 eetlepel olijfolie met de rest van het citroensap, het sinaasappelsap en 1 koffielepel suiker. Giet dit over de sardientjes.
Zet 25 minuten in de oven.
Lekker met een eenvoudige couscous en een slaatje.

Geen opmerkingen: