zaterdag 11 juli 2009

Pizza


Het traditionele pizzarecept (of toch hoe ik het maak). Veel werk is het eigenlijk niet, zeker niet als je een keukenmachine hebt. Je moet er alleen tijd voor hebben, omdat het deeg een uur moet rijzen. Gebruik asjeblieft goede mozzarella, en niet van dat nepspul! Je hebt er minder van nodig en het is eens zo lekker.
Kijk voor een recept voor volkoren (spelt) pizza hier: http://candyinwonderland.wordpress.com/2011/09/21/homemade-spelt-or-whole-wheat-pizza/

Nodig: voor het deeg:
25 gr verse gist
2 dl lauw water
500 gr fijne, witte bloem
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
0,5 theelepel suiker
Om te beleggen:
500 gr passata (gehakte tomatenpulp), gekruid met zout en peper
400 gr mozzarella, in blokjes gesneden en uitgelekt
verse of gedroogde oregano
olijfolie
Verder eventueel:
1 groot blik tonijn, uitgelekt, gemengd met 1 grote ui in ringen
ansjovisfilets (onder zout of olie)
ananas in blokjes
stukjes hesp
paddestoelen op olie, uitgelekt
artisjokhartjes op olie, uitgelekt
zwarte olijven, ontpit

Bereiding:
Los de gist op in 150 ml lauwwarm water en roer er de suiker onder. Laat een 10-tal minuutjes staan. Doe de bloem in een grote kom (eventueel van een keukenmachine of KitchenAid), voeg zout en olie toe, maak een kuiltje in de bloem en giet hierin de gistmengeling. Zet de keukenmachine aan en laat het deeg een 10-tal minuten kneden, voeg indien nodig water bij. Laat kneden tot een stevig en elastisch deeg. Haal het deeg uit de kom, leg op een met bloem bestoven werkblad of houten plank en bedek met een handdoek. Laat 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
Sla het deeg door en verdeel het in 4 stukken. Kneed de stukken en vorm er balletjes van. Leg ze 15 minuten terug onder de handdoek.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Rol 1 balletje uit tot een dikte van enkele millimeters. Leg in een bakplaat. Bestrijk met tomatenpulp (laat een klein randje vrij), bedek met wat mozzarella en strooi er de oregano over. Besprenkel met olijfolie.
Bak 10 à 15 minuten, tot het deeg gaar is.
Variaties:
Pizza al tonno: bestrijk met tomatenpulp en beleg met de tonijn-uienmengeling, leg er enkele ansjovisfilets en zwarte olijven over; verdeel er mozzarella over, bestrooi met oregano en besprenkel met olijfolie.
Pizza Hawaii: bestrijk met tomatenpulp, verdeel er stukjes hesp, ananas en maiskorrels over; verdeel de mozzarella, bestrooi met oregano en besprenkel met olijfolie.
Pizza Quattro Stagioni: bestrijk met tomatenpulp, beleg met stukjes ham, artisjokharten, paddestoelen en zwarte olijven; verdeel de mozzarella, bestrooi met oregano en besprenkel met olijfolie.

Geen opmerkingen: