donderdag 27 augustus 2009

Panzanella

Dit is een recept dat je zo naar het zuiden voert. Ik ben dit nu aan het eten terwijl ik het recept hier neerzet. Het is een overheerlijke maaltijdsalade met rijpe tomaten en brood. Makkelijk als meeneemlunch of als avondgerecht als het te warm is om te koken.

Nodig (voor 1 persoon):
1/4de ciabatta of enkele sneden oud boerenbrood
1 teentje knoflook, gepeld en overlangs doormidden gesneden
2 rijpe tomaten (eventueel een mengeling van diverse soorten tomaten)
een takje basilicum, de blaadjes kapotgescheurd
2 pijpajuintjes, in ringetjes
zout en peper
1 eetlepel witte wijnazijn (of witte balsamico)
3 eetlepels extra vergine olijfolie van een goede kwaliteit

Bereiding:
Rooster het brood (snijd de ciabatta eerst doormidden) in een broodrooster of onder de gril. Als het mooi goudbruingeroosterd is wrijf er dan flink met het snijvlak van de knoflook over. Laat afkoelen.
Snijd de tomaten in blokjes (kerstomaatjes halveren). Doe een flinke eetlepel tomatenblokjes samen met de ringetjes pijpajuin in een kom. Kruid met peper en zout en besprenkel met de azijn en de olijfolie. Meng met de handen, de tomaten fijnknijpend zodat het sap vrijkomt en mee in de vinaigrette gemengd wordt.
Voeg de rest van de tomaten bij, alsook de basilicum. Scheur het brood in stukjes en voeg het toe. Meng goed, zodat de tomatenvinaigrette goed in het brood trekt.

Als je dit als lunch of picknick mee wil nemen kan je dit zo doen:
Tomaten in blokjes doen en in een plastic pot of kom luchtdicht afsluiten. Olie, azijn, ringetjes pijpajuin, peper en zout in een potje mengen. Brood roosteren, met look inwrijven en laten afkoelen. De sneetjes met lookkant tegen elkaar leggen en verpakken. Op het werk of de picknick afwerken: vinaigrette afmaken met deel tomatenblokjes en prakken met een vork. Vinaigrette bij de tomaten voegen, basilicum scheuren en toevoegen, brood scheuren en toevoegen. Goed roeren.

Smakelijk!

Geen opmerkingen: