donderdag 10 juni 2010

Speedy Vega Moussaka

Nodig:
gegrilde aubergineschijven (uit de diepvries, ontdooid)
gekookte aardappelen, in dunne schijfjes
2 blikken linzen, uitgelekt en afgespoeld
1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
2 blikken gepelde tomaten in blokjes
2 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 eetlepels zongedroogde tomaten, fijngehakt
olijfolie
mozzarella- of cheddarstyle soja-kaas
1/2 liter sojamelk (ongezoet!)
50 gr vloeibare plantaardige margarine
50 gr bloem
1 beker sojade of soja yoghurt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit een eetlepel olijfolie in een diepe pan. Fruit hierin de gesnipperde uien. Voeg de linzen en kikkererwten toe, alsook de tomatenblokjes. Kruid met peper, zout en een beetje groentenbouillon. Voeg de fijngehakte gedroogde tomaatjes toe, roer flink en laat ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
Leg een laagje aubergineschijven in een vuurvaste schotel. Doe hierop een laag van het linzenmengsel. Daarop een laag aardappelschijfjes en weer een laag linzenmengsel. Doe zo verder en eindig met een laag aardappels of aubergines.

Maak een bechamel: smelt de margarine, voeg de bloem toe en roer goed. Voeg de sojamelk roerend toe en roer flink met een garde om geen klontertjes te krijgen. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Laat 1 minuut doorkoken, terwijl flink roerend met de garde. Voeg de sojakaas toe en laat deze smelten. Laat eventjes afkoelen en roer er dan de sojade door. Kruid eventueel bij. Giet deze bechamel over de aubergineschotel.
Zet de schotel in de oven en bak gedurende 30 minuten. Serveer met stokbrood, ciabatta of focaccia en laat het smaken!!! Je kan dit gerecht ook daags tevoren klaar maken en in de koelkast bewaren. Verleng dan wel de baktijd in de oven.

Voor wie het minder strikt mag: vervang de sojaproducten door melkproducten.

Geen opmerkingen: