dinsdag 4 januari 2011

Yoghurtcake

Moeilijkheid: *
Bereiding: 10 min + 40 min in de oven

Dit is een klassieker, eentje die ik al jaaaaaaaren maak en zo makkelijk dat een kind het kan (die van mij toch!).  Ik heb deze cake nog nooit weten mislukken.  Of toch, 1 keer, toen ik - bij gebrek aan andere olie - hem bereid had met sesamolie.  Niet doen dus, met sesamolie, smaakt naar grond ;o)
Nodig:
1 potje yoghurt (kan ook met soja-yoghurt)
3 eieren
3 potjes (het afgewassen yoghurtpotje) bloem (of 225 gr)
2 potjes suiker (of 200 gr)
1 potje olie (olijfolie - maar dan niet extravergine - zonnebloemolie of maisolie, je wilt een heel neutrale, zachtsmakende olie)
1 zakje backing powder of 1 theelepel bicarbonaat
snufje zout
sap van 1 citroen
1 appel, in dunne schijfjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe het potje yoghurt in een pot; was het potje uit en gebruik dit om achtereenvolgens de bloem (3 potjes), de suiker (2 potjes) en de olie (1 potje) af te meten, doe dit alles bij de yoghurt.  Voeg de backing powder, het snufje zout en de eieren toe en meng goed met de mixer of garde.  Voeg het citroensap toe.
Smeer een (of 2 als het kleine zijn) cakevorm in met boter en bestuif met bloem.  Giet het beslag in de cakevorm tot het ongeveer 3/4de vol is, NIET meer!  Indien gewenst de schijfjes appel dakpansgewijs op de cake leggen.
Zet de cake in de oven en bak gedurende 40 minuten.  Controlleer met een sat├ęprikker of hij gaar is.
Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.  Ontvorm en laat verder afkoelen.

2 opmerkingen:

veerle zei

inderdaad een heel lekker recept! de cake blijft ook heel lang vers. de vorige is net op en ik maak dadelijk een nieuwe, bedankt voor dit recept, dat gaat bij mij een klassieker worden

vee

Lunatic Mom zei

Dat doet me plezier :D