maandag 4 april 2011

Salade Niçoise

Bereiding: 30 minuten
Moeilijkheid: *


Er zijn waarschijnlijk zoveel recepten voor salade niçoise als er mensen wonen in Frankrijk.  Dit is mijn interpretatie ervan, en zelfs die varieert wel eens ;)

Nodig:
Aardappelen, krieltjes of corne de gatte (of zolang ze maar ongeveer even klein zijn)
prinsessenboontjes, steeltjes verwijderd
tomaten, in partjes
paprika, in reepjes
gemengde jonge slamengeling
hardgekookte eieren (facultatief, als ik verse tonijnsteak gebruik laat ik de eieren weg; met tonijn uit blik doe ik er wel een eitje bij), in partjes gesneden
gemarineerde ansjovisfilets (niet de gezouten!)
olijven naar smaak
lente-uitjes, in ringetjes
olijfolie
witte balsamico azijn
zout en peper naar smaak
tonijnsteak

Bereiding:
Kook de aardappelen in de schil en giet af.  Kook de boontjes beetgaar en giet af, dompel ze meteen in ijskoud water om de kleur mooi te houden.  Je kan aardappelen en boontjes ook stomen.
Maak een vinaigrette van de lente-uitjes, olijfolie, balsamico azijn (verhouding olie -  azijn 3:1) en breng op smaak met zout en peper.
Leg een bedje van sla op een bord,  verdeel hier de tomatenpartjes, paprikareepjes, aardappelen, boontjes, eieren, ansjovisfilets en olijven over; besprenkel met de vinaigrette.  Gril de tonijnsteak kort aan beide kanten, snijd in sneetjes en drapeer deze over de groenten.
Heerlijk met baguette, ciabatta of pain bagnat.
Vervang de verse tonijnsteak door tonijn uit blik en deze salade kan perfect mee als lunch naar school of werk, of op een picknick.  Neem de vinaigrette dan wel apart mee en doe die er vlak voor het eten over.

Geen opmerkingen: