zaterdag 16 juli 2011

Dry Aged beef

Ik had het al op televisie gezien en ik had er in de delicious. over gelezen, maar tot hiertoe had ik het in onze winkels nog niet zien liggen.  Maar nu heeft de lokale slager het dus wel, dry aged angus beef (vraag nonkel google maar wat het is als je het nog niet kent ;) ).  Goedkoop is het niet, maar ik wou toch het verschil met een "normale" steak wel eens proeven.  En het verschil is duidelijk: deze dry aged steak is zachter, voller van smaak en gewoonweg heerlijk!  Zo maakte ik hem klaar:

Nodig:
dry aged angus beef, ten minste 2,5 cm hoog, op kamertemperatuur
1 eetlepel boter of bakmargarine, ook op kamertemperatuur
zout, peper en gerookte lookflakes (in de supermarkt)

Bereiding:
Haal de steak tenminste 1 uur voor bereiding uit de koelkast, het is belangrijk dat hij op kamertemperatuur is!  Verwarm de oven voor op 230°C.  Als je geen pan hebt die zowel op de kookplaat als in de oven mag, verwarm dan een braadslee mee in de oven.
Kruid beide kanten van de steak met zout, peper en knoflookflakes en wrijf de kruiden in de steak met je vingers.
Zet een pan op een hete kookplaat en als deze warm is voeg je de boter (of margarine) toe.  Als de vetstof gesmolten is leg dan de steak in de pan.  Laat zonder bewegen 1 minuut bakken, tot hij een mooi bruin korstje heeft.  Draai de steak om (niet met een vork in prikken!) en laat ook de andere kant 1 à 2 minuten bakken.
Als je een ovenvaste pan hebt, zet deze dan nu in de oven.  Anders haal je de braadslee uit de oven, doe er de steak in, giet er de vetstof over en zet de braadslee terug in de oven.  Laat 5 minuten bakken in de oven.
Haal de steak uit de oven (binnentemperatuur moet ong. 60°C zijn voor medium-rare) en leg hem op een bord.  Bedek losjes met aluminiumfolie en laat nog 5 à 10 minuten rusten.
Serveer met een slaatje en frietjes en geniet van de volle smaak.

Geen opmerkingen: