maandag 11 juli 2011

Rabarbercrumble

Moeilijkheid: *
Bereiding: 55 min.

Nodig:
ong. 1 kg rabarber, gepeld, in stukken van ong. 2cm (kan ook met diepvriesrabarber; ook overheerlijk met pruimen)
30 gr ongezouten boter of margarine
+/- 2 eetlepels ruwe rietsuiker
1 eetlepel maismeel (geen maiszetmeel!)

Voor de crumble:
150 gr koude ongezouten boter, in blokjes (ev. margarine)
250 gr zelfrijzende bloem
150 gr ruwe rietsuiker (of donkerbruine suiker)
200 gr pecannoten, grof gehakt (ik doe die in een plastic zakje en sla er met een deegrol op, tot je ongelijke stukken hebt)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190°C.
Vet een braadpan of lage bakvorm in. Leg de stukken rabarber in de braadpan, leg ze goed dicht bij elkaar. Verdeel de boter erover en bestrooi met de suiker. Bak gedurende 20 minuten in de oven.
Maak ondertussen de crumble: doe de boter bij de bloem en wrijf tussen je vingertoppen tot je (nog redelijk grote) kruimels krijgt. Voeg de suiker en noten toe en meng met een vork.
Haal de braadpan uit de oven en giet het vrijgekomen vocht in een maatbeker. Doe het maismeel in een kommetje en voeg een beetje van het vocht toe en maak er een homogeen papje van. Giet dit papje bij de rest van het vocht en roer goed. Giet dit terug over de rabarber.
Verdeel de crumble over de rabarber en duw dit lichtjes plat, vooral langs de kanten en hoeken.
Zet de braadpan terug in de oven en bak gedurende 25 minuten.
Haal de braadpan uit de oven en laat afkoelen. Probeer dit niet te ontvormen, maar verdeel met een lepel over bordjes.  Geef er eventueel wat engelse room of slagroom bij, maar dit hoeft niet.

Geen opmerkingen: