maandag 17 maart 2008

Stoofvlees


Nodig:
750 gr mager rundsstoofvlees
1 grote ui, gesnipperd
een paar laurierblaadjes
zout
peper
muskaatnoot
mosterd
2 sneetjes peperkoek (ik gebruik die van Cereal, is minder zoet)
vetstof (gebruik best bakmargarine die tegen hoge temperatuur kan)
1 flesje bier (Leffe, trappist, triple...) of anders rundsfond of bouillon
beetje maisbloem

Bereiding:
Snijd het vlees in "hapklare" blokjes en kruid met peper, zout en muskaatnoot (zorg dat het vlees om en om goed gekruid is). Smelt de vetstof in een koekepan en bak het vlees, in porties, op hoog vuur aan (doe niet teveel vlees in de pan, want dan gaat het sudderen, terwijl je eerder een mooi krokant korstje rondom wilt).
Smelt ondertussen nog een klontje vetstof in een gietijzeren stoofpot (of diepe pan). Bak hierin de ui op een zacht vuurtje. Voeg de porties gebakken vlees hierbij.
Voeg - als al het vlees bij de ui is - de laurierblaadjes toe. Blus de koekepan met het bier (of de bouillon) en roer met een houten lepel de bakrestjes los. Doe dit dan ook bij het vlees en kruid eventueel nog een beetje bij. Smeer een dikke laag mosterd op de sneetjes peperkoek en leg die bovenop het vlees (met de mosterd naar beneden). Breng aan de kook en zet het vuur dan héél zacht. Laat alles minstens anderhalf uur op heel zacht vuur pruttelen, af en toe eens omroeren.

Vlak voor het opdienen de saus binden met wat maisbloem (die je eerst oplost in een beetje water). Eventueel op smaak brengen met nog wat peper en zout.

Overheerlijk met de versgebakken frietjes.

Geen opmerkingen: