vrijdag 14 maart 2008

Versgebakken frietjes




Bij ons is vrijdag frietjes dag. Dat is zo gegroeid toen mijn man op zijn vorige baan nog om e 2 weken thuis was op vrijdag. En omdat Liefste zowat de beste "frietenbakker" in de omstreken is, maakte hij dan frietjes. Onze kinderen kijken er elke week weer naar uit, die traditionele vrijdagavond-versgebakken-frietjes. Voor ons geen frietjes van de frituur, ik heb nog maar één frituur geweten waar de frieten met onze eigen frietjes kunnen concurreren (Nr. 1 frituur in Antwerpen!). Hoe maak je nu lekkere frietjes, knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen?
Schil grote aardappelen en was ze in koud water. Snij deze aardappelen in dikke frieten (hoe dikker de friet, hoe minder vet hij absorbeert!) en dep ze droog met een vaatdoek. Verwarm ruim frituurolie (ik gebruik Becel frituurolie; kokosolie of ossewit kan ook) in een friteuse op 140°. Bak porties frietjes (niet teveel in een keer) tot ze strogeel zijn. Doe deze voorgebakken frietjes in een kom met keukenpapier, zodat het overtollige vet geabsorbeerd kan worden. Ga zo verder tot alle frietjes voorgebakken zijn (gebruik meerdere kommen, opdat de frietjes niet zwaar en vet worden).
Verhoog dan de temperatuur van de friteuse naar 160°. Bak weerom porties frietjes tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Schud ze goed uit met het mandje en doe ze dan weer over in een schotel met keukenpapier om het overtollige vet op te vangen.
Heerlijk met een steak, stoofvlees of frikandel.

Geen opmerkingen: