donderdag 13 januari 2011

Vol-au-vent

Moeilijkheid: *
Bereiding: 20 min à paar uur
Jaja, het is de week van de klassiekers ;o) .  Het moet niet altijd vernieuwend, modern of zuiders zijn hè.
De bereidingstijd hangt af of je gebruik maakt van een kip die al klaar is, of je ze eerst nog zelf gaat koken/braden ;o).  Ik heb maandag gewoon 2 kippen gebraden i.p.v. 1 en de 2de gebruikt voor de vol-au-vent.  Haal het vlees wel best van het bot als het nog warm is, dat gaat veel makkelijker.  In het recept ga ik uit van een gare kip; wil je ze eerst zelf koken, kijk dan even hier hoe je dat best doet: Kippensoep

Nodig:
1 gare kip (soep- of braadkip), vlees in stukjes gesneden
400 ml kippenbouillon (of een grote pot fond)
250 gr champignons, in schijfjes
250 gr (kippen)gehakt, in balletjes gedraaid (ideaal werkje voor de kinderen ;o) )
50 gr bakmargarine
50 gr bloem
olijfolie
1 potje (soja)room
peper en zout naar smaak
beetje citroensap naar smaak

Bereiding:
Kook de gehaktballetjes in ruim water en giet af.  Bak de champignons in een weinig olijfolie.
Maak een roux volgens recept met de bakmargarine, bloem en kippenbouillon (of fond).  Voeg het potje room toe en roer goed door. Voeg de stukjes kip, gehaktballetjes en champignons toe en laat op laag vuur warm worden.  Kruid bij naar smaak met peper, zout en eventueel een beetje citroensap.  Wie ervan houdt kan ook nog een eetlepel gehakte peterselie bijvoegen.

Lekker met een bladerdeegkorfje, maar ook met puree of kroketten.

Geen opmerkingen: