donderdag 13 januari 2011

Witloofrolletjes in de oven

Moeilijkheid: *
Bereiding: 1 uur
Een klassieker in menig huishouden, dit is mijn versie.
Nodig:
6 struikjes witloof
6 plakjes gerookte zalm (of 12 als het kleine plakjes zijn)
100 gr garnaaltjes
1 groentenbouillonblokje
(soja)melk
een handvol geraspte parmezaanse kaas + beetje extra
50 gr bloem
50 gr bakmargarine (ik gebruik vloeibare) + beetje extra
peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Bereiding:
Verhit de (extra) bakmargarine in een pan en leg hierin het witloof.  Draai het even om, zodat het langs alle kanten een beetje bruin kleurt.  Zet het vuur lager, voeg genoeg water toe tot het witloof half onder staat en voeg het groentenbouillonblokje toe.  Laat het witloof ong. 15 à 20 minuten sudderen, tot het gaar is.
Haal het witloof uit het stoofvocht (dit niet weggieten!!!) en laat het even uitdruipen.  Rol de witloofstruikjes in de plakjes zalm en leg ze in een ovenschotel.
Meet het stoofvocht van het witloof af in een maatbeker en vul bij met (soja)melk tot je een halve liter vocht hebt.  Maak een roux volgens recept.  Neem van het vuur en voeg de geraspte kaas en garnaaltjes toe.
Giet de saus over de witloofrolletjes in de ovenschotel.  Bestrooi met de extra kaas.
Verwarm de oven voor op 200°C en zet de schotel ong. een half uurtje in de oven.

Je kan de witloofrolletjes op voorhand maken en (afgedekt) in de koelkast bewaren.  Als je ze recht uit de koelkast in de oven doet, zet de oven dan op 180°C en laat ze 45 minuten tot 1u in de oven staan.
Als je kinderen hebt die geen witloof lusten doe dan het volgende: stoof wortelen (ik reken 2 grote wortelen per kind) samen met het witloof en maak daar rolletjes mee.  Dat is bij mijn jongens een succes.  Je kan ook andere groenten kiezen, als ze dat lusten: prei, voetselder, broccoliroosjes,....

Gebruik je sojamelk en sojamargarine dan is dit gerecht lactosevrij en cholesterolarm.

Geen opmerkingen: